Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ.... ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ....

Αυτό που όλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούμε είναι πόσο ελεύθεροι πραγματικά είμαστε.
Τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα πολλοί από εμάς κάναμε κάποια κινητοποίηση για το φαινόμενο των Αεροψεκασμών αλλά αναρωτιέμαι πλέον κατά πόσο είμαστε σε θέση να βλέπουμε ολόκληρο το δάσος κι όχι μόνο το δέντρο?
Είμαστε όλοι αλυσοδεμένοι μπροστά σε ένα τοίχο στον οποίον προβάλλονται σκιές. Αυτό έγραψε πριν 2,5 χιλιετηρίδες ο Πλάτωνας το οποίο είχε εξιστορήσει ο δάσκαλός του Σωκράτης. Ο Σωκράτης στην Πολιτεία του Πλάτωνα εξιστορεί με σαφήνεια την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στον κόσμο κι αυτό όχι επειδή ο Σωκράτης είναι προφήτης, αλλά επειδή ανάγεται στην ουσία των πραγμάτων και βρίσκει την ουσία του προβλήματος η οποία σε κάθε εποχή "γειώνεται" με διαφορετικό τρόπο.
Πόσοι από εσάς διαβάσατε την Πολιτεία του Πλάτωνα? Πόσοι από εσάς που διαβάσατε ερευνήσατε και ξαναδιαβάσατε το ίδιο έργο και δεύτερη φορά αλλά και το συνδιάσατε με άλλα του έργα? Πόσοι εμβαθύνατε στην έννοια των φυλάκων και των ανθρώπινων γεννών?
Παρ' όλα αυτά, τελευταία ο Πλάτωνας έχει γίνει της μόδας και είναι "must" κάθε μορφωμένος άνθρωπος να έχει διαβάσει Πλάτωνα - πράγμα για το οποίο έχω ακούσει κάποιους να καυχιούνται. Αλλά το θέμα δεν είναι να διαβάζουμε αλλά να αναγνώσκουμε (ανά - γνώσκω = ξανά-γνωρίζω) και να μελετάμε και για να μελετήσουμε θα πρέπει να το κάνουμε όχι μόνοι μας αλλά μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που όλοι θα διαβάζουν το ίδιο κείμενο και θα το συζητούν μεταξύ τους προβάλλοντας όλοι τον διαφοροποιημένο τρόπο με τον οποίον συνέλαβαν τις περιγραφόμενες έννοιες. Ολες αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις δημιουργούν μια συνολική σφαιρική προσέγγιση. Αν δεν έχετε μελετήσει με αυτόν τον τρόπο Πλάτωνα τότε καλύτερα μη λέτε ότι έχετε μελετήσει σε βάθος τα έργα αυτά.
ΜΟΝΟ μέσα από τη σφαιρική προσέγγιση που γίνεται με τον συνδιασμό των αντιλήψεων πολλών ανθρώπων για το ίδιο ζήτημα (οι οποίοι όμως μελετάνε σε βάθος αυτό το ζήτημα) μπορούμε να δούμε το ζήτημα αυτό στην πραγματική του διάσταση.
Τόσες μέρες παρακολουθούσα τις γνώμες σας, τις αντιδράσεις σας και τις κινητοποιήσεις σας όχι κρίνοντας τες αλλά προσπαθόντας να τις κατανοήσω γιατί πίστευα ότι αυτός θα ήταν ό μόνος τρόπος να γνωρίζω το πρόβλημα. Δεν άκουγα μόνο τι λέγατε ή τι κάνατε κάποιοι από εσάς αλλά προσπαθούσα να καταλάβω και τί σκεφτόσασταν ή τί αισθανόσασταν. Αυτός ήταν και ο λόγος που έμενα λίγο πίσω, λίγο "αόρατος" στις εκδηλώσεις σας. Αυτό που πραγματικά ήθελα ήταν να αντιμετωπίσω το πρόβλημα πιο αποστασιοποιημένα και να μπορώ να σας παρατηρώ.
Είδα τον όρο που είχαμε χρησιμοποιήσει για την ομάδα μας και την αποκαλούμε "ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" να χρησιμοποιείται από κάποιους άλλους αλλά δε μας πείραξε και δε διαμαρτυρηθήκαμε γι αυτό, γιατί πολύ απλά πολλούς από εσάς σας βλέπουμε ώς Ενεργούς Πολίτες και γι αυτό χαιρόμαστε που χρησιμοποιήσατε αυτόν τον τίτλο κι ελπίσουμε να τον τιμήσετε.
Θα παρακινήσω όλους εσάς να μελετήσετε πραγματικά τα έργα του Πλάτωνα και ειδικά την "Πολιτεία" - ένα έργο που αναπαριστά πιστά το τί γίνεται σήμερα στον κόσμο και θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του διδάσκαλου "Σωκράτη" και να αντλήσετε νέα κριτήρια αξιολόγησης για να αναγνωρίσετε τί πραγματικά συμβαίνει και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε καλύτερα.
Θυμηθείτε ότι οι αλυσίδες που μας έχουν δεμένους είναι νοητικές - οι ίδιες μας οι ιδέες που ενώ οι περισσότερες δεν είναι δικές μας, τόσο έντεχνα μας έχουν υποβάλει σαν δικές μας και τις υπερασπιζόμαστε τόσο έντονα που για κάποιες από αυτές θα δίναμε και τη ζωή μας.
Καιρός λοιπόν, να ανανεώσουμε τα κριτήρια αξιολόγησής μας προκειμένου να διακρίνουμε μέσα μας ποιές είναι οι πραγματικά δικές μας ιδέες και ποιές αυτές που μας έχουν επιβάλει και γιατί.
Στα επόμενα άρθρα θα γράψω κάποια πράγματα που πιστεύουμε για αυτό που έπικρατεί γύρω μας κι εκφράζεται ώς "Φαινόμενο Αεροψεκασμών", "Οικολογική καταστροφή", "Ανθελληνικές εκδηλώσεις", "Παγκοσμιοποίηση", "Οικονομική εξάρτηση" κ.α. Θα δώσω την δική μας εκδοχή για το Γιατί γίνεται και το Ποιοί είναι πίσω από αυτά και με ποιών την συμμετοχή και κάλυψη κάνουν αυτά που κάνουν.
Ξεκινάει λοιπόν μια νέα σείρα αναρτήσεων με μεγαλύτερη εμβάθυνση στις αιτίες που σκοπό έχει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα θίξει πολλούς.
Γιατί οι "Αεροψεκασμοί", η "Παγκοσμιοποίηση" κι όλα τα άλλα είναι απλώς οι σφαίρες που εκπυρσοκρωτούνται από ένα όπλο που δε βλέπουμε του οποίου τη σκανδάλη πιέζει κάποιος άλλος.

Θα διαβάσετε και κάποιες φορές θα κληθείτε να δώσετε την ψήφο σας.
Αναμονή λοιπόν μέχρι τις επόμενες αναρτήσεις κι ότι σχόλια έχετε παρακαλώ στείλτε τά μου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: