Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ...
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ PRESS BANK ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ

Ελαβα ένα μήνυμα από τη Press Bank.
Για όσους δε γνωρίζουν η Press Bank είναι μια ένωση δημοσιογράφων όπου εξασκούν την δημοσιογραφία όχι ώς επάγγελμα αλλά κυρίως ώς λειτούργημα μέσα από την ομώνυμη ιστοσελίδα τους. Από ότι γνωρίζουμε είναι ανεξάρτητοι κι αμερόληπτοι και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πληροφορούν τον κόσμο για θέματα που δεν τολμούν άλλα "καπελωμένα" ΜΜΕ να μιλήσουν.
Η συνεργασία μας στην ανάλυση του προβλήματος των χημικών ουρών υπήρξε άψογη κι έχουν ήδη δεχτεί τις ανάλογες ευχαριστίες μας.
Επιλέγω να απαντήσω ανοικτά σε αυτούς πριν ξεκινήσει αυτή η νέα σειρά άρθρων μας για να διευκρινήσω κάποια πράγμα και στην Press Bank αλλά και σε όλους εσάς.

Όντως ολες αυτές οι αναρτήσεις μας δε θα αποτελούν ειδήσεις με τον τρόπο που μπορεί ένας δημοσιογράφος να το αντιληφθεί. Πιστεύουμε όμως ότι λειτουργούμε δημοσιογραφικά και αυτό το αποδείξαμε μέσα από την κινητοποίηση και την ενημέρωση που παρέχαμε τον περασμένο μήνα όσον αφορά το σκάνδαλο με τους αεροψεκασμούς.
Οι ειδήσεις που καταγράφει ένας δημοσιογράφος είναι η εκδήλωση κάποιων ενεργειών στο υλικό. Ο δημοσιογράφος λειτουργεί ως "παρατηρητής" και πολλές φορές αποκαλύπτει γεγονότα που αλλιώς θα γινόντουσταν απαρατήρητα.
Οι Ενεργοί Πολίτες κατά κάποιον τρόπο είναι δημοσιογράφοι όπως και οι δημοσιογράφοι (όχι "κουκουλωμένοι" αλλά ανεξάρτητοι όπως της Press Bank) είναι θέλοντας και μή, Ενεργοί Πολίτες. Αρα εμαφανίζεται μια νέα κατηγορία Δημοσιογράφων: οι Δημοσιογράφοι-Ενεργοί Πολίτες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν επαγγέλονται απλά αυτό που κάνουν αλλά το κάνουν από αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ακεραιότητα της ψυχής τους και στην προστασία των άλλων, επιλέγοντας μια "Γραμμή Εργασίας" που κινείται γύρω από την αναζήτηση της αλήθειας.
Η δημοσιογραφική έρευνα αυτή θα πρέπει να έχει δύο σκέλη όπως ακριβώς κι ο άνθρωπος έχει δύο πόδια για να μπορεί να περπατάει. Εχετε δοκιμάσει να περπατήσετε με το ένα πόδι δεμένο? Αντί για να πάτε ευθεία θα κάνετε συννεχόμενους κύκλους γύρω από το ίδιο κέντρο και ποτέ δε θα μπορέσετε να φτάσετε εκεί που θέλετε. Η δυναμική ισορροπία μας ανάμεσα στα δύο πόδια-σκέλη μας μάς κάνει να περπατάμε. Αυτή η βασική αρχή διέπει όλα τα πράγματα προκειμένου αυτά να αναπτυχθούν.
Ετσι λοιπόν και στην δημοσιογραφική έρευνα το ένα σκέλος είναι οι ειδήσεις και το άλλο σκέλος είναι οι ενέργειες που "δημιουργούν" αυτές τις ειδήσεις. Κάποιοι το λένε και παρασκήνιο αν και πιστεύω ότι ο όρος αυτός είναι πάλι πολύ επιφανειακός.
Προσέξτε τώρα την παγίδα: Ενώ η ειδήσεις βασίζονται σε απτά γεγονότα που μπορούν να αποδειχτούν, δυστυχώς, οι ενέργειες που προκαλούν αυτά τα γεγονότα είναι αόρατες δια οφθαλμού κι επειδή ζούμε σε έναν υλιστικό και βάρβαρο κόσμο όπου μας διδάσκουν από πολυ μικρούς να δίνουμε αξία μόνο σε ότι βλέπουμε, ακούμε και αγγίζουμε, δηλαδή στα αισθητά μας αντιληπτικά μέσα, ουσισιαστικά μας ευνουχίζουν την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτές εκείνες ενέργειες που καθορίζουν τα γεγονότα. Ετσι λοιπόν ενώ έχουμε μάτια, μας κάνουν τυφλούς απέναντι στην ουσία των πραγμάτων.
Ο Σωκράτης είχε καταγγείλει την πλάνη των αισθήσεων και είχε τονίσει ότι την ουσία των πραγμάτων την αντιλαμβανόμαστε μόνο με τα μάτια της ψυχής. Για να γίνω πιο σαφής, με το νου μας μπορούμε να αντιληφθούμε την αιτία που δημιουργεί τα πράγματα ενώ με τις αισθήσεις μας μόνο τα πράγματα που είναι ως εκδηλώσεις αιτιών στο υλικό επίπεδο που ζούμε. Το νου μας μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε να βλέπει την ουσία των πραγμάτων κι ο δάσκαλος Σωκράτης μας άφησε μέσα από τον Πλάτωνα ολόκληρη διδασκαλία πίσω του. Αν αυτή η διδασκαλία μελετηθεί με συγκεκριμμένη μεθοδολογία τότε αποκωδικοποιείται και έχει μετουσιωτική επίδραση μέσα μας.
Πρέπει λοιπόν αυτή η νέα κατηγορία Δημοσιογράφων-Ενεργών Πολιτών να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί κάθε είδηση να την αντιμετωπίζει ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου γεγονότων στο υλικό με την ικανότητα αυτά τα γεγονότα-ειδήσεις να τα συνδιάζει μεταξύ τους έτσι ώστε να διατηρεί μια λεπτομερειακή σφαιρική θέαση που θα της επιτρέπει να αναχθεί ακόμα πιο έυκολα στην αιτία που δημιουργεί αυτές τις ειδήσεις και πλέον να πολεμήσει όχι την εκδήλωση αλλά τη "ρίζα του κακού".
Αυτή η νέα σειρά αναρτήσεών μας λοιπόν έχει ως σκοπό να επικεντρωθεί στην αιτία των προβλημάτων που σήμερα μαθαίνουμε ως ειδήσεις και για να το κάνουμε αυτό θα αναλύσουμε-αποκωδικοποιήσουμε μέρη της Ελληνικής μυθολογίας που κατά περίεργο τρόπο περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση, μετά θα μιλησουμε με το δάσκαλο Σωκράτη - ο οποίος από τότε ήξερε τί θα περάσουμε σήμερα και θα εντοπίσουμε το χρονικό σημείο που αρχίζει το πρόβλημα και μερίζεται και εμφανίζεται στις μέρες μας ως πολυποίκιλο.
Δε θα κινηθούμε όμως στο χρόνο με γραμμική κίνηση αλλά σπειροειδώς. Στα άκρα της σπείρας το παρόν και το απότατο παρελθόν και στο κέντρο της η ΑΙΤΙΑ. Θα ξεκινήσουμε τη σπείρα περιμετρικά για να καταλήξουμε στο κέντρο της. Σας προειδοποιώ όμως ότι όσο πλησιάζουμε στο κέντρο της σπείρας τόσο η ταχύτητα που κινούμαστε γίνεται όλο και μεγαλύτερη αλλά και η ζάλη της περιστροφής όλο και πιο δυνατή έτσι οι ισορροπίες γίνονται όλο και πιο λεπτές. Αλλά εμείς πρέπει να παραμείνουμε εντός της σπείρας, με κάθε θυσία, γιατί έτσι μόνο θα φτάσουμε στο κέντρο-ΑΙΤΙΑ.
Γιατί μπορεί να νομίζουμε ότι σήμερα έχουμε πολλά προβλήματα αλλά στην ουσία το πρόβλημα είναι ΕΝΑ γιατί η ΑΙΤΙΑ είναι ΜΙΑ. Ας βλέπουμε λοιπόν και ας αναλύουμε τις εκφράσεις-προβλήματα του ΕΝΟΣ προβλήματος (κι εδώ η συμβολή των Δημοσιογράφων είναι ουσιαστική) αλλά με σκοπό να μας κατευθύνουν στο να αναγνωρίσουμε, εντοπίσουμε και πολεμήσουμε την αιτία αυτών των προβλημάτων (Εδώ λοιπόν χρειάζονται αυτοί οι Δημοσιογράφοι-Ενεργοί Πολίτες).

Εχει δίκιο λοιπόν η Press Bank ότι αυτές οι αναρτήσεις δεν αποτελούν Ειδήσεις. Αυτές οι αναρτήσεις είναι Ανακοινώσεις και Καταθέσεις Πολύχρονων Ερευνών που έγιναν με θυσίες από ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να ερευνούν τις αιτίες πίσω από τα γεγονότα. Γι αυτό κι αυτές οι Αναρτήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από μεμονωμένες Ειδήσεις αλλά η αξία τους φαίνεται μακροπρόθεσμα.

Γι αυτό σας καλούμε όχι απλώς να διαβάζετε αλλά να μελετάτε αυτές τις αναρτήσεις και να μας στέλνετε τα σχόλια σας. Οι απορίες σας και ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε αυτά που αναρτούμε θα μας καθοδηγήσουν πολύ καλύτερα στο να εμβαθύνουμε εύστοχα και παράλληλα να παραμείνουμε κατανοητοί σε εσάς.
Αυτό το μαγικό μας ταξίδι δε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει ( θα μπορούσε να διαρκέσει και χρόνια ακόμα) αλλά είσαστε όλοι καλεσμένοι και όλα θα εξαρτηθούν κι από την δική σας συμμετοχή. Αν δεν υπάρχουν ώτα να ακούσουν ο Λόγος αποσύρρεται. Αυτό που σκοπεύουμε δε θα το πετύχουμε μόνοι μας αλλά με τη δική σας συμμετοχή (ως σχόλια, απόψεις, απορίες κι άλλα). Με το ενδιαφέρον σας θα δώσετε ζωή σε αυτό που επιγχειρούμε.
Αυτή η σε βάθος μελέτη για την οποίαν μιλάω δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει από κανέναν από ότι ξέρω γιατί δε μπορεί να γίνει από έναν. Χρειάζονται πολλοί. Χρειάζεται η καθ' όλου θέαση που δε μπορεί μόνο ένας να την έχει. Αυτό δεν το κάνω ως ΟΝΑΣΑΝΔΡΟΣ μόνο. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι πίσω μου που με στηρίζουν σε αυτό και όλοι μαζί μαθαίνουμε μέσα από την διαδικασία. Με στηρίζουν γιατί αυτή είναι η φύση τους: Η αναζήτηση της Αλήθειας.
Αν αυτή η Αναζήτηση της Αλήθειας είναι και η δική σας φύση τότε αυτό που τώρα ανακοινώνω σε εσάς είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ - ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΑ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΘΙΞΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΜΕΣΑ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΘΙΓΕΤΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ.
θΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ? ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ?
ΘΑ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΑΣ. ΠΟΛΛΟΙ θΑ ΣΠΕΥΣΕΤΕ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΟΡΟΥΣ, ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΩ ΣΑΣ.
ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. ΑΣ ΣΥΜΜΑΧΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ....

Ευχαριστούμε
Ονάσανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: